© 2014 Smykkekunstner Sabine Majus
Smykkekunstner Sabine Majus         Herslevvej 25,   DK 5900 Rudkøbing, Denmark        mobil 0045 20746600         sabine@majussmykker.dk

Hvorfor er mine smykker hvide og ikke blanke?

De fleste sølvsmykker er over det hele jævnt blankpoleret. Ved mange af mine smykker ser du en mat, hvid overflade og det er kun nogle steder blankt. Det fremhæver de forskellige teknikker, som smedning, retikulering, (det vil sige at man varmer sølvet eller guldet så meget op at overfladen begynder at blive flydende og koger næsten op til bobler)
Så gnider jeg med poleret stål over det matte sølv eller guld og nu bliver det kun poleret de steder, hvor jeg synes at det skal. Især ved sølv giver det mere liv og spil.


Noget om vedligeholdelse af smykker

Tiden forandrer smykker - også dine smykker af sterling sølv og guld. Smykker har godt af at blive brugt men har også jævnligt brug for din opmærksomhed, omsorg og skal behandles med omtanke samt en lille smule vedligeholdelse.

Jeg selv kan godt lide den forandring, som gør at det bliver til mit helt eget smykke, som bærer præg af at jeg har båret det.

Alt afhængig af hvor meget og hvornår du bruger dine smykker, vil de med tiden miste deres oxydering, hvis dit smykke har været mørk på overfladen fra starten. Oxydering er en overfladebehandling, og den vil derfor langsomt forsvinde. Det er muligt at oxidere på ny.
Ved nogen mennesker kan smykkerne blive sorte, oxideret ved bruget, fordi vores krop indeholder forskellige stoffer.

Her er nogle tips til, hvordan du behandler dine smykker så de holder sig længere og pænere.

Visse kemikalier kan være skadelige for dine smykker. Chlorvand i svømmehallen kan oxidere dine sølvsmykker.
Rengøring af smykker

Alt afhængig af hvor ofte du bruger dine smykker er det en god idé at rense dem en gang imellem. På den måde holder du dem fri for snavs, skidt og bakterier. Når du skal rengøre, er det bedst at bruge lidt lunkent vand med en lille smule mild sæbeopløsning af sulfo, sæbespåner eller universal-rengøringsmiddel i.
Med en blød tandbørste eller blød klud (brilleklud) kan du skrubbe smykket, hvorefter du skyller det i rent vand.
Er smykket meget snavset, kan du med fordel lægge det i blød i 10 minutter i lunkent vand med rengøringsmiddel, hvorefter det skrubbes rent samt skylles grundigt efter med rent vand.
Især ved
de af mine smykker som er poleret med stål, der gør at de er både blanke og mat-hvide i områder, er det bedst at dyppe dem i sølvrens. Det bevarer bedst det spil som er i overfladen.
Sølv og guld smykker

Generelle guld- og sølvsmykker kan rengøres med en mild sæbeopløsning med opvaskemiddel. Smykket skal renses med enten en blød klud eller en blød tandbørste dybbet i sæbeopløsning. Det er vigtigt at du renser forsigtigt og ikke skrubber, da du risikerer at ridse og slide evt. forgyldning af. Skyl herefter grundigt i lunkent vand og tør forsigtigt med en god pudseklud - lad smykket tørre inden det lægges tilbage, hvor du opbevarer det. Denne fremgangsmåde må ikke bruges til sten og ferskvandsperler, da de kan tage skade og måske miste farven.

Sten og Perler
Sten og perler er ofte mere følsomme, men nogle sten er tværtimod meget hårdføre og kan fint tåle rensemidler. Dog anbefaler jeg at du blot bruger en blød klud og lunkent vand til at pudse dem med - husk at tørre efter. Hvis dette ikke er nok, så prøv at bruge mild sæbevand og vask forsigtigt smykkerne mellem perlerne, skyl grundigt efter med rent, koldt vand og tør/puds med en blød klud efterfølgende.
Guldlegeringer

24 karat finguld stemples ’24K’ eller ’999′, fordi det aldrig kan garanteres at være 100 % kemisk rent.

22 eller 21 karat stemples blot med ’22K’ eller ’21K’ (ses sjældent i Nord-og Central Europa men ofte i Mellem-og Fjernøsten).

18 karat stemples ’18K’ eller ’750′ og er normalt den fineste guldlegering, der anvendes til smykkefremstilling i Danmark. 18 karat indeholder 750 promille (75%o) finguld og 250 promille (25%o) legeringsmateriale.

18 k guld er ikke for blødt, når man bruger de gamle håndværksteknikker. Det er også muligt at lave smykker ud af 24 k guld. Det bliver hærdet ved for eksempel smedning og ciselering!

14 karat stemples ’14K’ eller ’585′ og er den mest anvendte guldlegering til smykkefremstilling i Danmark. 14 karat indeholder 585 promille (58,5%o) finguld og 415 promille (41,5%o) legeringsmateriale.
8 karat stemples ’8K’ eller ’333′ og er i Danmark den ringeste guldlegering, der anvendes til smykkefremstilling, fordi det faktisk indeholder mere legeringsmateriale end finguld. 8 karat indeholder 333 promille (33,3%o) finguld og 667 promille (66,7%o) legeringsmateriale.
Opbevaring af smykker

Opbevar dine smykker trygt

Når du ikke bruger dine smykker er det en god idé at opbevare dem så trygt som muligt. Det kan enten være i et tæt lukket smykkeskrin, men det bedste er en lufttæt plastpose. På den måde undgår du at smykkerne udsættes for sollys og luft og bliver misfarvet - specielt sølvsmykker bliver sorte.
Lad heller ikke dine smykker ligge i en stor bunke i et smykkeskrin eller lign, idet de derved kan få ridser og blive ekstra slidt af at ligge og rode med de andre smykker. Opbevar smykkerne helst hver for sig. Men det bedste er at du bruger dine smykker.

Er du i tvivl om smykkets tilstand, kan du altid kontakte din lokale guldsmed eller mig og lade guldsmeden ordne eventuelle skader.

HUSK - Smykker skal bruges, men smykker bliver som alt andet selvfølgelig slidt med tiden
!
Nyhedsbrev
Presse
 
Forside
Shop
Videoklip
Blog
Kontakt
Forhandler
CV
Om smykker
333/ooo guld,
8 karat guld,
33,3% guld, resten er sølv og
kobber


585/ooo guld,
14 karat guld,
58,5% guld, resten er sølv og
Kobber, andelen af kobber bestemmer farven


750/ooo guld,
18 karat guld,
75% guld, resten er sølv og
kobber


99,9/ooo guld,
24 karat guld, 99,999% guld, det reneste guld der findes

Du kan lære mere på smykkekurser her: www.smykkekurser.com
Sabine Majus
unique jewellery
sculptures, pictures
Denmark

Se åbningtiderne her!